Jak wygląda przechowywanie pomidorów?
Pomidory to warzywa bardzo wrażliwe na zmiany warunków atmosferycznych.
Przechowywanie ich nie należy do najłatwiejszych, jednak warto zadbać o to, aby trzymać je w pomieszczeniu o odpowiedniej temperaturze, ponieważ inaczej bardzo szybko – zaledwie kilka dni po zebraniu – popsują się i nie będzie można ich sprzedać czy wykorzystać do celów przemysłowych. Podstawowym sposobem na przedłużenie trwałości jest przechowywanie pomidorów w chłodni. Specjalne magazyny powinny być w pełni dostosowane do trzymania w nich warzyw czy owoców. Przede wszystkim znajdujące się w nich instalacje i ich wyposażenie muszą pozwalać na regulowanie temperatury oraz utrzymywanie jej na stałym poziomie. Dodatkową zaletą byłoby zautomatyzowanie tego procesu poprzez zastosowanie czujników czy termostatów. Kolejnym istotnym aspektem, który musi pozostawać pod ciągłą kontrolą, jest wilgotność powietrza. Nieodpowiednia temperatura oraz ilość wody sprawią, że bakterie będą rozwijać się o wiele szybciej i tym samym owoce po krótkim czasie nie będą nadawać się do spożycia.
Przechowywanie pomidorów w chłodni – jak odpowiednio to robić?
Odpowiednią temperatura dla tego gatunku różni się w zależności od tego, jak bardzo są dojrzałe. Te w pełni czerwone należy trzymać w temperaturze wynoszącej od 8 do 10 stopni Celsjusza. Z kolei zielone, które spędziły mniej czasu w słońcu, można przechowywać w nieco cieplejszych warunkach – temperatura w chłodni może wynosić nawet 13 stopni. Istotny jest także czas, który pomidory mają spędzić w pomieszczeniu. Niestety niemożliwe jest przechowywanie ich przez czas dłuższy niż kilka tygodni. Jeśli chcemy jak najbardziej wydłużyć okres ich świeżości, warto rozważyć także zastosowanie środków chemicznych. Nie musimy do tego wynajmować ekipy specjalistów – istnieją bezpieczne środki ułatwiające przechowywanie pomidorów w chłodni, które możemy rozpylić samodzielnie. Jedynym wymogiem, który należy spełnić, jest zapewnienie szczelności pomieszczenia.