Jak przechowywać grzyby suszone, by służyły nam jak najdłużej? Sprawdź!
Przechowywanie grzybów suszonych jest nie lada wyzwaniem. Niewłaściwie przechowywane mogą spleśnieć, mogą też zalęgnąć się w nich mole. Co zrobić, by jak najdłużej cieszyć się smakiem i aromatem suszonych grzybów?
Jesień to raj dla grzybiarzy. Grzybobranie jest okazją nie tylko do napełnienia koszyka aromatycznymi kurkami, podgrzybkami czy borowikami, ale także do aktywnego spędzenia czasu i wypoczynku w przepięknym, barwnym, jesiennym otoczeniu.
Grzyby suszone nadają wyjątkowego aromatu m.in. zupom i sosom, a także pierogom, uszkom wigilijnym i krokietom. Dodaje się je również do łazanek z kapustą.
Jesienią w lasach występują głównie podgrzybki brunatne, borowiki szlachetne, czubajki kanie, maślaki i koźlarze. Jak suszyć i przechowywać grzyby, by służyły nam jak najdłużej?
Jak suszyć grzyby?
Grzyby suszy się na różne sposoby – m.in. w piekarniku, nad kuchenką lub w specjalnie przeznaczonych do tego celu maszynach. Po wysuszeniu grzyby powinny być lekko elastyczne, mieć jasną barwę i przyjemny zapach. Po wysuszeniu powinny też wystygnąć do końca uzyskując temperaturę pokojową.
Jak przechowywać grzyby suszone? Najlepszym sposobem jest pojemnik próżniowy!
Przechowywanie grzybów suszonych nie jest takie łatwe jak mogłoby się wydawać. Niektóre osoby przechowują je w torebkach foliowych co sprawia, że pleśnieją, ponieważ dostaje się do nich powietrze i wilgoć. Kiepskim pomysłem jest również przechowywanie ich w papierowych woreczkach lub torebkach z tkaniny, bo wówczas mają do nich dostęp mole spożywcze.
Często do przechowywania grzybów suszonych stosuje się słoiki. To dużo lepszy pomysł, który jednak wciąż nie zawsze okazuje się skuteczny. Świetnym sposobem jest trzymanie grzybów w pojemnikach próżniowych. Gwarantują one najlepszą ochronę przed pleśnią, molami spożywczymi, a także utratą smaku i aromatu. Pojemnik próżniowy odcina dostęp powietrza, wilgoci, kurzu i bakterii.
Co więcej, w pojemnikach próżniowych z powodzeniem możemy przechowywać również owoce i warzywa, a także mięsa i sery. Dzięki szczelnemu zamknięciu i pompce próżniowej zatrzymują też zapachy zapobiegając roznoszeniu się ich w lodówce. Pozwalają wydłużyć trwałość produktów nawet kilkukrotnie i na dłużej zachować ich świeżość. Dzięki nim nie marnujemy też jedzenia, przez co… oszczędzamy pieniądze. Pojemniki próżniowe o bogatej kolorystyce znajdziesz na stronie https://dafi.pl/blog/.